Kuinka tulla hyväksi rallikuskiksi

”Rallikuskiksi pääsystä toiveita elätän
Turha on äitien sankaripoikia neuvoa
Eihän rallia voiteta jos siellä pelätään”

Näillä sanoilla Leevi and the Leavings lauloi laulussa Teuvo-maanteiden kuningas. Ja tottahan se on, ettei hyväksi rallikuskiksi pääse jos on niin sanotusti pelko persiissä. Ensinnäkin, päästäkseen ajamaan rallia, vaaditaan siihen 18-vuoden ikä. Jo aiemmin 15-vuotiaana on pääsyt ajamaan mm. jokkis-kisoja suoritettuaan jokkistutkinnon mutta ralliin ikäraja on 18. Eikä tämä vielä riitä, vaan tarvitaan myös rallitutkinto. Tämän voi suorittaa missä vain, lisäinfoa voi käydä lukemassa vaikka autourheiluliiton sivulta missä ja milloin tutkintoja suoritetaan.

Mutta eihän pelkkä tutkinto tuo varmuutta ratin taakse vai tuoko? No ei. On hyvä, jos heti alusta lähtien pääsee kokeilemaan erilaisia alustoja. On takuuvarmasti aivan eri asia ajaa sora- tai asfalttipinnalla kuin lähteä kisaamaan jäälle tai lumelle. Ajovarmuutta voi vaikka hakea rallisprinttikisoista, joissa ajetaan ilman kartturia lyhyitä erikoiskoetyylisiä kisoja. Koska näihin rallisprintteihin ON voinut osallistua jo alaikäisenä, on niistä hyvä jatkumo alkaa kilpailemaan juniori- ja yleisissä luokissa.

Ralliharrastuksen kanssa ei myöskään tarvitse jäädä yksin kasaamaa tarvittavaa ajokokemusta, vaan voi ottaa osaa AKK-Motosportin viralliseen valmennusryhmään AKK Drive Academyssa, jossa annetaan tukea lahjakkaille kuskeille ikään katsomatta ja annetaan heille eväät kohti ammattilaisratoja holistisen valmennuksen avulla. AKK haluaa myös valmennustoiminnallaan turvata suomalaista autourheilua ja sen pitkää ja maineikasta perinnettä. Suomalaisethan ovat kautta aikojen pärjänneet hyvin myös kansainvälisesti ja liekö syynä siihen sitten se kuuluisa suomalainen sisu. Käytössä akademiassa ovat ammattitaitoiset valmentajat, joilla on tarvittava tieto-taito haettaessa oppia kohti hyväksi kuskiksi.

Yksi akademissa mukana ollut oppilas sanookin, ettei kovaa ajamista opi kuin ajamalla, mutta siinäkin on omat riskinsä. Vaikka kuinka tankkaisi hyvän ajon perusteita, on auto mahdollista saada nurin montakin kertaa ennen kuin oikeat ajolinjat löytyvät ja monta ulosajoakin varmaan tapahtuu tässä treenausvaiheessa. Mutta jos ei anna vastoinkäymisten vaikuttaa omaan asenteeseen eikä vauhtiin eikä varsinkaan omiin tekemisiin, on kaikki edellytykset tulla hyväksi rallikuskiksi. Kuin missä tahansa lajissa, ei niitä rajoja löydä muuten kuin hakemalla niitä.

Siinä vaiheessa kun ne eväät oikeasti ovat kunnossa, voi aloittaa, mikäli vielä ikähaitariin kuuluu, niin Juniorimestaruussarjasta. Siihen voi ottaa osaa kaikki AKK:n junioriluokan kisalisenssin omaavat nuoret kuskit. Osakilpailuja tässä junnusarjassa on kaiken kaikkiaan viisi.

Kysyttäessä tulevaisuuden kuskeilta millainen on hyvä rallikuski, niin kuulee sellaisia ominaisuuksia kuin hyvää autonhallintaa ja pitää osata kaasuttaa ja jarruttaa oikeilla hetkillä.