Miten tulla ammattimaiseksi kilpa-ajajaksi

Ammattimainen kilpa-ajaminen vaatii resurssien lisäksi paljon harjoittelua ja kovaa työtä. Ajaminen kannattaa aloittaa niin nuorena kuin mahdollista, kaikki suomalaiset ajajatähdet ovat aloittaneet kaahailemalla esiteininä takametsien suljetuilla sorateillä, millä tahansa autolla, mihin rahat ovat riittäneet. Moni heistä on myös aloittanut ajamalla kartingia, jonka liukkaat radat on luotu muistuttamaan oikeita kilpa-ajoratoja.

Kannattaa myös kurkistaa ajokkinsa konepellin alle ja opiskella autojen mekaniikkaa ja teknologiaa. Kun ymmärtää, miten ajokki teknisesti toimii, voi paremmin luoda ajostrategioita. Kilpa-ajosta järjestetään myös erimittaisia kursseja ja rallikouluja.

Kilpailuihin osallistuminen kannattaa alkaa pienestä ja vähitellen lisätä vaativuutta taitojen ja varojen kasvaessa. Kun saavuttaa menestystä pienemmissä kisoissa, lupaava ajaja yleensä huomataan ja kutsu saattaa käydä isompiin kilpailuihin tai jopa poikia sponsorisopimuksen.

Oli sitten missä kohdassa kilpa-ajajan uraansa tahansa, on yksi elementti kuitenkin tärkein: henkinen puoli. Vaikka teknisesti ja fyysisesti ajajalla olisi kaikki huippukunnossa ja ajolinjat hallussa, voi psyykkinen puoli pettää ja kisa olla hävitty ennen kuin se on alkanutkaan. Kilpa-ajajalla täytyy olla erinomainen paineen sietokyky, fantastinen keskittymiskyky, huippuluokan itseluottamus, kyky palautua virheistä hetkessä, sekä taito käsitellä pelkoa, negatiivisuutta ja omia epäilyjä.

Kilpa-ajamiseen kuuluu luontaisena elementtinä pelko. Nopeudet ovat todella kovia ja onnettomuuksia sattuu, voipa niiden jopa väittää olevan väistämätön osa lajia. Jotta pelko ei saisi yliotetta, kannattaa tulevan kilpa-ajajan panostaa myös psyykkiseen valmennukseen.