Neste Ralli 2016

Neste Ralli eli Suomen Ralli järjestetään tänä vuonna 28.–31.7.2016 ja se on Suomessa ajettava rallin maailmanmestaruussarjan osakilpailu. Kilpailulla on pitkät perinteet, sillä se järjestettiin ensimmäisen kerran jo vuonna 1951 Jyväskylän Suurajojen nimellä. Se on aiemmin tunnettu myös nimillä 1000 Lakes Rally sekä Neste Oli Rally Finland.

Neste Ralli on rallin MM-sarjan nopein kilpailu ja se ajetaan Jyväskylän seudun harjanteisilla sorateillä. Satoine tuhansine katsojineen se on suurin vuosittain Pohjoismaissa järjestettävä yleisötapahtuma. Tällaisilla sorateillä ovat pohjoismaiset kuljettajat nuoruudessaan opetelleet ajamaan, ja tästä syystä pohjoismaiset kuljettavat ovat hallinneet osakilpailua. Ranskalaiset kuljettajat, Sebastian Loebin johdolla, ovat kuitenkin voittaneet tämän rallin yhteensä viisi kertaa vuosikymmenten aikana.

Kuljettajien kiinnostus kilpailuun ei ole hiipunut, sillä tänä vuonna osakilpailu keräsi 81 ilmoittautunutta. Kisassa on myös WRC 2-, WRC 3- sekä Junior-luokat, joten kokonaisuudessaan kilpailuun osallistuu edustajia 26 maasta. MM-sarjan kärkinimistä kilpailussa ajavat kolminkertainen maailmanmestari Sebastian Ogier, Jari-Matti Latvala, joka tavoittelee neljättä Neste Ralli voittoaan, sekä Andreas Mikkelsen.

Neste Ralli on erinomaisesti järjestetty ja sen turvallisuusjärjestelyt ovat esimerkilliset. Vuonna 1997 kilpailun järjestelyt otti vastuulleen AKK, Autourheilun Kansallinen Keskusliitto, ja ralli saikin samana vuonna ”Award of Excellence”-palkinnon erinomaisista turvallisuusjärjestelyistään. Se on myös valittu kolme kertaa maailman parhaaksi ja sitä pidetään maailman parhaiten järjestettynä rallikilpailuna niin kilpailijoiden kuin katsojienkin osalta.