Ralli Suomessa

Ralli tulee englannin kielen sanasta rally, joka merkitsee kokoontumisajoa.

Ralli on moottoriurheilua, jota yleisemmin ajetaan autoilla. Tavallisella autolla ja ralliautolla ei paljoa yhtäläisyyksiä ole, sillä ralliautot on suunniteltu kestämään hieman toisenlaisia oloja kuin perhefarmarit. Rallikisat yleensä sisältävät useita ns. lyhempiä etappeja jotka kaikki vaikuttavat lopputulokseen. Jos rallikuskin yksi taival menee vähän huonommin, sitä pystyy vielä paikkailemaan muiden taipaleiden tuloksilla. Jotkin etapeista ovat nimeltään erikoiskokeita, suljetuilla teillä ajettavia pikataipaleita tai myös siirtymätaipaleita, kaikki siis vaikuttavat lopputulokseen. Rallia voidaan ajaa niin asfaltilla kuin soralla, lumella tai jäällä. Jokaisella alustalla on hieman omat niksinsä kuinka ne saadaan ajettua.

Kuinka sitten ralli on saanut jalansijaa Suomessaä Suomalaiset ovat rallikansaa ja kisoissa pärjänneetkin maailmanlaajuisesti. Ensimmäiset Jyväskylän suurajot järjestettiin vuonna 1951 ja siitä asti ralli onkin ollut seuratuinta autourheilua Suomessa. Kuusikymmen luvulla alettiin puhua jo ”lentävistä suomalaisista” ja vielä tänä päivänä suomalaiset rallikuskit ovat maailmalla menestyneitä, niin MM-kisoissa kuin pienemmissäkin mittelöissä.

Ralli on siinä mielessä helppo aloittaa, että harrasteluokkia on monia ja eri tasoja. Riittää että on voimassa oleva ajokortti kummallakin, niin kuskilla kuin kartturillakin ja rallin perustutkinto suoritettuna. Eikä rallin aloittaminen katso aikaa tai paikkaa vaan kisoja ajetaan ympäri Suomen niin kesällä kuin talvellakin. Ja juuri tämä luokkien määrä mahdollistaa sen, että myös kustannukset eivät välttämättä nouse niin korkeiksi kuin voisi kuvitella. Oma auto tulee vain luokitella jotakin ryhmää varten ja tämän jälkeen siinä on mahdollista sitten kilpailla.

Kotimaisista kilpailuista rallin SM-sarja on se pääkisa, jossa kisaavat niin neli- kuin kaksivetoisetkin autot. Viime kaudella sarjaan kuului 7 eri osakilpailua. Tämän lisäksi sarjapisteitä on mahdollista kerätä myös Suomi-Cupissa, jossa mestaruuksia ajetaan useissa eri luokissa. Sekä myös nuoret että naiset kisaavat myös mestaruuksista.

Suurin ralli Suomessa on nykyisinkin tuo Jyväskylän suurajot, joka tunnetaan nyttemmin nimellä Neste Oil Rally. Välillä sitä jo kutsuttiin tuhannen järven ralliksikin, mutta pääsponsorin mukaan se on siis tuo Neste Oil ralli. Joka vuosi se kerää tuhansia faneja seuraamaan kansainvälisiä huippukuskia Keski-Suomen maastoon, onhan se yksi MM-rallin virallisista osakilpailuista.