Rallikisat Suomessa

Ralli on Suomen suosituinpa moottoriurheilua. Ja miksipä ei tuo vauhdikas laji kiinnostaisi suomalaisia. Pääsarja on tietysti SM-sarja, jossa ajetaan seitsemän eri osakilpailua, joista muutama on ns. hankiralleja nimeltään. Ensimmäinen rallikisa ajettiin vuonna 1959 ja ensimmäinen Suomen Mestari tuolloin oli Esko Keinänen.

Ensimmäisenä näistä ajetaan Arctic Lapland Rally, joka on myöskin ensimmäinen näistä talvella ajettavista osakilpailuista ja samalla SM-sarjan avauskisa. Se ajetaan yleensä Rovaniemen maastossa tammikuun lopussa. Aiemmin ralli tunnettiin nimellä Tunturiralli ja on kokonaisuudessa todella haastava, sillä siihen kuuluu ajoa niin jäällä kuin hangellakin. Tämä kisa on perinteisesti kiinnostanut hyvin maailmallakin ja on koonnut ainakin katsomon puolelle monia merkittäviä nimiä autourheilun maailmasta. Ensimmäinen tunturiralli on ajettu vuonna 1966, ja sen voitti Kari O. Sohlberg. Tämä ralli oli myös ehdolla rallin MM-sarjaan muutama vuosi sitten mutta ei ainakaan sillä erää tullut vielä valituksia mukaan. Jos näin kävisi, olisi se toinen Suomessa ajettava MM-rallin osakilpailu.

Helmikuussa on SM-rallin toinen osakilpailu Mikkelissä, se on nimeltään Vaakuna Ralli. Vielä hetken aikaa näytti siltä, ettei tätä osakilpailua päästä ainakaan hankiralliksi kutsumaan, mutta tulihan viimein eteläänkin lunta ja pakkasta joten pääsevät kuskit taas lunta pöllyttämään Mikkelissäkin. Tämän vuoden rallin ohjelmassa on myös mukana Duudsoneiden oma stuntshow joten rallin lisäksi paikan päällä on muutakin viihdettä. Ja viimeisin hankiralli ennen kevätkautta ajetaan Joensuussa maaliskuussa, kisa tottelee nimeä Itäralli.

Pitkin kesää sitten ajetaan muut osakilpailut Lapualla, Turussa ja Tampereella. Kaikissa näissä osakilpailuissa kuskit siis saavat pisteitä sen mukaan miten sijoittuvat eli voittajalle 25 pistettä, toiselle 20, kolmannelle 16, neljännelle 13, viidelle 11 ja siitä alaspäin aina yksi piste eli sijalla 15 oleva saa kisasta vielä yhden pisteen.

Näiden lisäksi toki Suomessa nähdään elokuussa myös Neste Oil rally, joka on myös MM-rallin yksi osakilpailu. Ensimmäiset kisat ajettiin Jyväskylässä jo vuonna 1951 ja vuodesta 1959 se on ollut yksi EM-kisojen osakilpailuista myös. MM-arvon kisa sai vuonna 1979, heti alusta lähtien vaikka se olikin ollut jo valmistajien MM-sarjassa sen aloittamisesta lähtien eli vuodesta 1973.

Ja viikko MM-hulinoiden jälkeen kaasutetaan kolme päivää Lahdessa Lahti Historic Rallyn parissa, joka on myös osana EM-sarjaa.

Näiden lisäksi maastamme löytyy lukuisia pienempiä paikallisia rallikisoja, joista löytyy yhteistiedot mm. täältä: http://www.autourheilu.fi/kilpailukalenteri/2014/ Tästä kilpailukalenterista löytyy kaikki mahdolliset autourheilukisat jotka tällä hetkellä ovat tiedossa, muutokset toki mahdollisia.