Suomalaiset huippurallikuskit

Suomi on aina ollut kansainvälisesti kova rallimaa, ja täältä onkin aina tullut hyviä kuskeja.

Kiistaton ykkönen heistä on Tommi Mäkinen, joka voitti Maailmanmestaruuden neljästi peräkkäin vuosina 1996–1999. Viisi kertaa peräkkäin hän voitti Suomessa ajettavan rallin MM-osakilpailun ja neljästi peräkkäin kaasutti Monte Carlon MM-rallin voittoon. Uransa aikana hän ehti ottaa osaa 139 rallin MM-osakilpailuun voittaen niistä 24. Mäkisen lajina oli etenkin asfalttirallit.

Hannu Mikkola mainitaan siitä hyvästä, että hän oli huipulla rallissa neljä vuosikymmentä. Mikkolan ura alkoi 60-luvulla ja päättyi 90-luvulla. Mikkolan tilille mainitaan seitsemän voittoa Jyväskylän suurajoissa ja nappasi mies maailmanmestaruudenkin vuonna 1983. Kolmesti hän tuli MM-sarjassa kolmanneksi ja kaksi kertaa pronssille. Mikkola voitti myöskin Suomen mestrauuden kahdella eri vuosikymmenellä, sekä 60- että 70-luvuilla.

Nelinkertainen maailmanmestari 80- luvun loppupuolelta ja 90-luvun alkupuolelta on Juha Kankkunen. Ensimmäisen kisansa Kankkunen ajoi vuonna 1979 ja ensimmäisen voittonsa vuoden 1985 Safarirallissa. Kaiken kaikkiaan Kankkunen ehti ajaa urallaan 700 erikoiskoevoittoa ja 23 voittoa tuli MM-ralleista.

”Lentävä suomalainen”, Timo Mäkinen, kaikkien aikojen nopein kuski vuosina 65–74. Mäkinen kaasutti Jyväskylän suurajojen voittoon neljästi näiden vuosien aikana. Kaikkiaan Suomen mestaruuksia Mäkinen saavutti kolme. Mäkisen bravuureja olivat myöskin jääradat, joista mestaruuksia tuli plakkariin kuusin kappalein.

Marcus Grönholmin ura käynnistyi 80-luvun lopulla ja vuonna 1994 hän nappasi ensimmäisen Suomen mestaruuden. Kahdesti hän voitti rallin MM-sarjan ja Grönholmin tilillä on eniten myös MM-sarjojen osakilpailuvoittoja.

Markku Alenille on kirjattu myös yksi rallin maailmanmestaruus, tosin epävirallinen sellainen. 19 kertaa hän voitti MM-osakilpailun joista Jyväskylästä suurkisoista voittoja tuli kuusi. Kaiken kaikkiaan Alen ajoi 129 MM-rallia.

Nykyinen viinitarhuri Ranskasta, entinen ensimmäinen suomalainen rallin MM vuodelta 1981. Sehän on Ari Vatanen. Kisoja MM-sarjassa 101, joista kymmenen päättyi voittoon, neljä niistä Pariisi-Dakar-rallista. Vatanen oli kerran ehdolla jopa FIA:n eli kansainvälisen autourheilun kattojärjestön puheenjohtajaksi mutta ei tullut valituksi.

Timo Salonen, maailmanmestari hänkin vuodelta 1985. Mukana 95 kilpailussa joista voittoja 11, nöäistä viisi peräkkäisinä vuosina ja se oli ennätys aina vuoteen 2005 asti. Saloselle on hallussaan myös 257 pohja-aikaa kisoista.

Rauno Aaltosta on myös tituleerattu lempinimellä The Flying Finn, lentävä suomalainen. Aaltonen voitti mm. EM:n vuonna 1965, kahdesti Suomen mestaruuden ja ehti ajaa muutaman kisan rallin MM-sarjassakin ennen lopettamistaan.

Henri Toivanen on nimi, josta olisi voinut tulla tulevaisuudessa vaikka mitä jos olisi saanut elää. Mutta Toivanen ja hänen kartturinsa menehtyivät kesken Korsikan rallin vuonna 1986. Toivanen ehti ottaa osaa 40 ralliin joista voitto tuli kolmesti.

Näiden kiistatta legendaaristen kuskien lisäksi rallipiireistä tunnetaan myös nämä kovat yhä ajavat kuskit Mikko Hirvonen sekä Jari-matti Latvala.